معنی جامع و کامل از تصفیه آب
تصفیه آب برای مصرف بشر دارای سابقهای بسیار طولانی و قدیمی است. بیکر Baker به منابعی اشاره میکند که بر طبق آن، تاریخ تصفیه آب به دو هزار سال پیش از میلاد میرسد.
تصفیه آب برای مصرف بشر دارای سابقهای بسیار طولانی و قدیمی است. بیکر Baker به منابعی اشاره میکند که بر طبق آن، تاریخ تصفیه آب به دو هزار سال پیش از میلاد میرسد.
این مراحل تصفیهای شامل جوشاندن و صاف کردن آب آشامیدنی میشده است. سیفونهای فتیلهای که آب را از ظرفی به ظرف دیگر منتقل مینمایند، ناخالصیهای معلق در فرایند را میگیرند. این عملیات در نقاشیهای مصریان قرن ۱۳ قبل از میلاد مسیح نشان داده شده است. در کتابهای رومیان و یونانیان نیز به این امر اشاره شده است. این حقیقت که عملیات تصفیه آب در اسناد پزشکی زمانهای قدیم دیده میشود بیانگر آن است که بین پاکیزگی آب و سلامتی بشر ارتباطی مشاهده شده است. بقراط که پدر پزشکی جدید شمرده میشود میگوید: هرکس که میخواهد به نحوی شایسته در پزشکی به بررسی و تحقیق بپردازد باید آب مورد مصرف ساکنین یک ناحیه را مورد توجه قرار دهد زیرا آب در سلامت انسانها بسیار نقش دارد.
وسائل اولیه تصفیه آب در منازل افراد مورد استفاده قرار میگرفت و تا حدود سده نخست میلادی هیچ نشانهای دال بر وجود عملیات تصفیهای بر روی آب مصرفی جامعه وجود نداشت.
برخی از آبراههای رومیان به حوضچههائی متصل میشد که در آنها عمل تهنشینی آب صورت میگرفت و مجهز به کانال آبگیر شنی بود. این آبراهها دارای تعدادی شیر بودند که برای مصرف عمومی توسط مردم مورد استفاده قرار میگرفتند. در شهر ونیز که بر روی جزیرهای بدون منبع آب شیرین قرار گرفته است، آب حاصل از بارندگی از طریق حیاطها و بامها که متصل به آبانبارهای بزرگ بودند سرازیر میشد و در مسیر حرکت خود از فیلترهای شنی عبور میکرد.
اولین نوع از این آبانبارها در حدود ۵ قرن پس از میلاد مسیح برای تهیه آب جهت مصارف خصوصی و عمومی ساخته شد. این آبانبارها حدود ۱۳ قرن مورد استفاده قرار میگرفتند.
عملیات تصفیه آب در قرون وسطی دچار رکورد گردید و مجدداً در قرن ۱۸ مورد توجه قرار گرفت. در فرانسه و انگلستان امتیازاتی انحصاری برای وسائل صاف کردن صادر گردید. درست مثل زمانهای قدیم این وسائل برای مصارف شخصی خانگی، انستیتوها و یا کشتیها مورد استفاده قرار میگرفت. در آغاز سده ۱۹ میلادی تصفیه مناقع آب برای مصرف عموم در مقیاس بزرگ آغاز گردید. شهر بیزلی در اسکاتلند بهعنوان اولین شهری که آب مصرفی آن مورد تصفیه قرار گرفت شهرت دارد.
سیستم تصفیه آب متشکل از عملیات تهنشینسازی بود که متعاقب آن فیلتراسیون انجام میشد. این سیستم تصفیه در سال ۱۸۰۴ آغاز به کار کرد. به تدریج در اروپا استفاده از این سیستم متداول گردید و در پایان قرن ۱۹ بیشتر منابع عمده آب شهری فیلتر میشد. این فیلترها از نوع ماسهای کند بودند.
توسعه عملیات تصفیه آب در آمریکا پس از اروپا صورت گرفت. اولین تلاش برای فیلتراسیون در شهر ریچموند ایالت ویرجینیا در سال ۱۹۳۲ انجام گرفت ولی پروژه منجر به شکست گردید و چندین سال طول کشید تا تلاش مجددی برای انجام آن صورت پذیرد. پس از جنگهای داخلی تلاشهای دیگری انجام شد تا از الگوی فیلتراسیون اروپائی پیروی شود اما تعداد کمی از آنها با موفقیت همراه بود. بهطور مسلم ماهیت ذرات جامد معلق در رودخانههای اروپا تفاوت داشت و فرایند کند فیلتراسیون ماسهای نمیتوانست به خوبی مؤثر باشد. توسعه فیلترهای شنی تند که بهصورت هیدورلیکی تمیز میشد رد اواخر قرن ۱۹ منجر به کارائی بیشتر فرایند تصفیه آب گردید، و با پایان این قرن کاربرد آن در مقیاس وسیع انجام میشد.
در خلال دو ثلث آخر قرن ۱۹ فیلتراسیون برای بهبود کیفیت ظاهری آب آشامیدنی مورد استفاده قرار میگرفت.
یکی از مزایای شناخته نشدهٔ آن عبارت بود از حذف میکروارگانیسمهائی که شامل عوامل بیماریزا نیز میشد، و همچنین موجب گواراتر شدن آب میگردید. پی بردن به خواص فیلتراسیون در ربع آخر قرن ۱۹ سبب ساخت و توسعه واحدهای مختلف فیلتراسیون در سراسر اروپا و آمریکا گردید. در انتهای قرن ۱۹ فیلتراسیون بهعنوان عامل اصلی جلوگیری از بیماریهای منشأ آبی به حساب میآمد.
پذیرش تئوری میکروبی در مورد انتقال بیماریها منجر به انجام عملیات گندزدائی بر روی منبع آب مصرفی جامعه گردید. در ابتدا گندزدائی بهصورت موقت انجام میگرفت. انجام این عمل با استفاده از پودرهای رنگبر و هیپوکلریتها در موارد خاص در قرنهای ۱۸ و ۱۹ میلادی صورت میگرفت. اولین واحدی که بهطور دائم آب را کلرینه میکرد، در سال ۱۹۰۲ در بلژیک راهاندازی شد.
تولید کلر مایع اولین بار در سال ۱۹۰۹ برای گندزدائی آب آغاز گردید، و در فیلادلفیا به سال ۱۹۱۳ برای اولین بار جهت ضدعفونی آب استفاده از سایر مواد مصرفی برای گندزدائی از جمله ازون بهطور همزمان توسعه پیدا کرد ولی مصرف آن فراگیر نشد. گندزدائی و استفادهٔ وسیع از کلر در منابع آب مصرفی کاهش بسیار زیادی در مرگ و میر ناشی از بیماریهای با منشأ آبی را سبب گردید.
سایر فرایندهای تصفیه آب با سرعت و گستردگی کمتری توسعه یافتند. منعقدسازی همراه با فیلتر شنی سریع بهعنوان فرایند مکمل تهنشینی در ایالات متحده توسعه یافت.
نرم کردن آبهای سخت در قرن نوزدهم در اروپا انجام میگرفت. اما تا آغاز قرن بیستم برای مصارف عمومی آب گسترش پیدا نکرد. ظرفیت ذغال برای جداسازی مواد آلی محلول در آزمایشهای مربوط به فیلتراسیون مورد توجه قرار گرفت، اما برای مصرف عمومی آب استفاده نشد. اصلاح این ماده و تبدیل آن به کربن فعال همراه با استفاده آن در واحدهای تصفیه آب اخیراً انجام گرفته است. همانطوریکه استفاده از غشاهای مصنوعی برای عملیات فوق فیلتراسیون و جداسازی مواد معدنی محلول به تازگی انجام شده است.
پیشرفتهای انجام شده در فرایندهای تصفیه آب در طول قرن حاضر از آنچه که قبلاً در طی تمام تاریخ رخ داده بیشتر است. به استثنای چند مورد فرایندهای تصفیه بدون اتکا به اطلاعات علمی در مورد اصول عملکردشان و تنها با وسائل اندک برای ارزیابی کمی میزان تأثیر آنها توسعه یافتهاند. تنها در طی ۳۰ الی ۴۰ سال اخیر آگاهیهای علمی بر فرایندهای تصفیه آب عملاً تأثیر گذار بوده است. جالب است بدانید یک تئوری منجر به بروز تغییرات چندی در فرایندهای اصلی تصفیه آب گردیده است. فهم مبانی علمی سبب بهتر شدن فرایندها و توسعهٔ جامعتر وسائل و افزایش کل راندمان راهبردی تصفیه آب گردیده است.
آلودگی آب شرب و اهمیت تصفیه
همانطور که میدانید آب بیش از سهچهارم سطح کره زمین را پوشانده است. ۲/۹۷ درصد از آبهای موجود در این سیاره در اقیانوسها و دریاها انباشته شدهاند، لیکن تنها حدود ۸/۲ درصد از آبهای موجود قابل شرب میباشد. قدار قابل توجهی از کل آبهای سطح کره زمین بهصورت مناطق قطبی، یخچالهای طبیعی، رطوبت هوا و خاک میباشد که عملاً غیرقابل دسترسی است و تنها ۶۲/۰ درصد از آن در رودخانهها جاری بوده و یا بهصورت دریاچههای آب شیرین و منابع زیرزمینی قرار گرفتهاند و انسانها آب آشامیدنی خود را از این منابع تأمین مینمایند.
امروزه این منابع محدود آب شیرین قابل دسترس در معرض انواع آلودگیهای میکروبی و شیمیائی قرار گرفته، و آلایندههای فراوانی از طریق فاضلابهای صنعتی و کودهای شیمیائی منابع حیاتی انسانها را بهطور جدی تهدید مینماید.
۱) متأسفانه با توسعه تمدن جدید و صنعتی شدن جوامع، فاضلابهای صنعتی، مواد سمی، (فلزات سنگین) و آلودگیهای مضر که برای سلامتی موجود تهدید به حساب میآید، از قبیل اسیدیته آزاد، مواد قلیائی، گازهای سمی، مواد رادیواکتیو، میکروارگانیسمهای بیماریزا، چربی و روغن و … را وارد آبهای شیرین قابل دسترس مینمایند.
۲) مواد شوینده که در عصر ما بسیار توسعه یافته و حجم وسیعی را تشکیل میدهد، هر روز و هر ساعت از طریق چاههای فاضلاب وارد آبهای زیرزمینی گردیده و مولکولهای کربندار حلقوی (هیدروکربورها) موجود در آن که به آسانی قابل استحاله و تغییر نیستند، را وارد آبهای زیرزمینی میگردانند و آلودگی شیمیائی ایجاد مینمایند. متأسفانه با تمام تلاشی که به عمل آمده در حال حاضر فقط ۲۵ درصد از پاک کنندهها (دترجنتها) در شرایط معمولی تجزیه میگردند (جزء انواع تجزیه شونده میباشند) و ۷۵ درصد آنها استحاله نمیگردد و مولکولهای حلقوی کربندار آنها شکسته نمیشوند.
۳) تصفیهخانههای آب شرب جهت مبارزه با آلودگیها با اضافه کردن مقداری کلر که ارزانترین و قابل دسترسترین آنتیاکسیدان است، میکروبها و ویروسها را در شرایطی خاص (نه بهطور کامل) از بین میبرند. هنگامی که کلر بهعنوان گندزدائی کننده در تصفیه آب به کار میرود، در اثر ترکیب کلر با مواد آلی مثل اسید هیومیک تولید تریهالومتانها THMs یا هالوفرمها را مینماید، تریهالومتانهای اصلی عبارتند از: کلروفرم (CHCL۳)، برمودی کلرومتان (CHBrCL۲)، دیبرموکلرومتان (CHBr۲CL) و برموفرم (CHBr۳). شواهدی در دست است که این ترکیبات خاصیت سرطانزائی دارند، که برای سلامتی انسانها جداً مضر تشخیص داده شدهاند. در شکل تصفیه آب بهصورت رایج اینگونه مواد همچنان در آب باقی میمانند و کلر اضافی باقیمانده نیز اثر زیانآور خود را بر سلامتی انسانها وارد میسازد. در هر حال تصفیههای اولیه تأثیر زیادی در رابطه با مقابله با آلودگی شیمیائی و عناصر محلول در آب نمیتوانند انجام دهند. فلزات مضر و نمکهای زیانآور همچنان از طریق آب آشامیدنی وارد بدن انسانها میگردند و اثرات تخریبی خود را بهجای خواهند گذاشت.
۴) آب حاوی محلول نمکها و فلزات زیانآور، که میزان آن با: Electrical Conductivity, TDS Total Dissolved Solids، مشخص میگردد، متابولیسم سلولی و سوخت و ساز سلولهای بدن انسان را تحت تأثیر قرار میدهد و در رسیدن غذا و اکسیژن کافی به نسوج و بافتهای بدن اختلال ایجاد مینماید. این اختلال بهصورت خستگی مفرط، ناراحتیهای پوستی، ضعف در عضلات بدن، سردرد و … ظاهر میگردد. مواد زائد آب در سیستم گردش خون بهصورت رسوباتی در جداره رگها باقی میمانند و موجب تصلب شرائین، فشار خون، کاهش کارائی کلیهها و کاهش ترشحات مفید غدد بدن و نهایتاً سکتههای قلبی، مغزی و سایر عوارض خطرناک میگردند.
۵) میزان آب موجود در بدن انسان ۶۶ درصد تا ۸۵ درصد است که مقدار آن در خون ۷۹ درصد میباشد. آب سالم و بهداشتی آبی است که قادر به انجام مأموریتهای ضروری برای حیات پرنشاط و سالم باشد. سوخت و ساز سلولی عمدتاً توسط آب صورت میپذیرد و آب بهطور دائم سلولها و بافتها را با حمل مواد غذائی تغذیه کرده و سپس مواد زائد آنها را به خارج از بدن حمل میکند، که در صورت اشباع بودن مولکولهای آب از عناصر زائد این توانائی کاهش مییابد و عوارض آن بهصورتهای گوناگون در زندگی ما ظاهر میگردد.
۶) توجه به امر بهداشت آب آشامیدنی و مضرات ناشی از آلودگیهای مختلف آب در سال ۷۸ توجه همراهان گروه تصفیه آب را به خود جلب نمود. آنان جهت پرهیز دادن از امراض و ناراحتیهای ناشی از این آلودگیها، و توسعه آگاهی عمومی نسبت به آنها تلاشهای خود را آغاز کردند. استفاده گسترده از سیستمهای تصفیه (Reverse Osmosis) اسمز معکوس از نتایج این فعالیتهاست. Reverse Osmosis سیستمی است که با بهرهگیری از قانون اسمز در طبیعت میتواند آبهای آلوده و ناسالم با عبور دادن از فیلتری مخصوص به نام (membrane) به آب سالم بهداشتی تبدیل نماید، که نزدیک به مختصات استاندارد سازمان بهداشت جهانی (WHO) میباشد. این سیستم مولکولهای آب را غربال کرده و مولکولهای اشباع نشده و سالم را از مولکولهای اشباع شده جدا مینماید. انواع میکروبها و ویروسها که در اندازههای فیزیکی ۰۳/۰ تا ۳ میکرون مشخص میگردد و همچنین انواع فلزات سنگین و نمکهای زیانآور را بهصورت پساب خارج مینماید و تنها به آب سالم و بهداشتی اجازه عبور و خروج از سیستم را میدهد که قابل شرب و اطمینانآور است.
دستگاههای کوچک پرتابل و خانگی و اداری اسمز معکوس قابل دسترسترین سیستم و با شرایط کاملاً اقتصادی جهت تأمین آب آشامیدنی سالم در منزل و محیط کار میباشد. با این دستگاهها دیگر نیازی به تهیه آب معدنی بستهبندی شده نخواهید داشت و از مضرات بیشمار آبهای ناسالم در امان خواهید بود.