تصفیه آب صنعتی در داخل زمین
آب که بر زمین میریزد و در آن نفوذ میکند، از طرفی با تولید نیترات در فرایندهای زیست شناختی و از طرف دیگر بدلیل صاف شدت طبیعی در اثر دخالت پدیدههای فیزیکی و مکانیکی در داخل زمین مورد تصفیه آب قرار میگیرد.
تولید نیترات
مواد آلی که بوسیله آب حمل میشوند، بتدریج که در زمین نفوذ میکنند، در اثر کاهش و اکسایش پی در پی متلاشی میشوند.
مجموع پدیدههایی که طی آنها مواد آلی اولیه به نیتراتهای حل پذیر و مستقیما قابل جذب برای گیاه تبدیل میشوند، تولید نیترات است. نقش تفکیک مولکول آلبومینوئید مربوط به میکروبهای هوازی و ناهوازی ای است که در خاک ، زندگی و در اولین مرحله این مولکول را به سوی تبدیل به نمکهای آمونیاکی هدایت میکنند.
سپس تحت تاثیر باکتریهای ویژه، این نمکها ابتدا به نیتریت و بعد به نیترات تبدیل میشوند. بنابراین ، نیتروژن به شکل نیترات بوسیله گیاهان جذب میشود. گیاهان نیز مانند فرایند تولید نیترات به شرایطی مانند دما ، رطوبت و اکسایش نیاز دارند، اما حضور آهک نیز بسیار مهم است. به این دلیل است که توانایی تولید نیترات در سازندههای رخنهدار و سنگ آهک زیاد است، در حالیکه در زمینهای سیلیسی و از لحاظ آهک ، فقیر این توانایی اندک است.
بطور خلاصه ، تولید نیترات عبارت است از نقطه پایان تبدیل محیط آبی به محیط معدنی شده ای که در آن ، میکروبهایی که احتمالا از ابتدا در ماده آلی گفته شده وجود داشته اند، دیگر چندان زنده نمانند. بهعلاوه ، این میکروبها با گونههای دیگری که با محیط کاملا سازش یافتهاند، رقابت حیاتی پیدا میکنند و در این مبارزه بیشتر گونههای بیماریزا از بین میروند.
صاف شدن طبیعی
از طریق صاف شدن طبیعی ، میکروبهایی که بوسیله مواد آلی حمل میشوند، بدلیلی مکانیکی که نتیجه در هم بر هم بودن دانههای تشکیل دهنده سازند تراواست، متوقف میشوند. مبنای این فرایند تصفیه ، پدیده جذب سطحی است. منظور از پدیده جذب سطحی ، خاصیت بعضی اجسام جامد است که میتوانند اجسام محلول، معلق یا کلوئیدی را در سطح خود نگهدارند. پدیده جذب سطحی، پدیده ای کاملا فیزیکی دارای ماهیت الکتروستاتیک است.
از طرفی، چون در خاکهای ماسهای ، این دیواره جذب کننده از سطح گسترده دانههای ماسه تشکیل میشود، فوق العاده وسیع است. بنابراین، تصفیه در مسافت که متغیری تابع قطر و نظم دانهها و نیز نحوه آرایش درونی لایه است، انجام میشود.
یادآور میشویم که صاف شدن طبیعی در زمینهایی که نمونه بزرگ آنها تراواست، نیز بر اساس پدیده جذب سطحی امکانپذیر است، مشروط بر اینکه رخنههای سنگهای تشکیل دهنده این زمینها بسیار باریک باشند یا رخنههای پهن آنها با مواد ریز پر شده باشند. در این زمینها ، مدت تماس با جدارهها نقش عمده ای دارد. بنابراین ، عمل صاف شدن آبهایی که از گل سفید یا سنگ آهک سرچشمه میگیرند، در صورتی خوب انجام میشود که آب در آنها به آرامی حرکتند.
همچنین اگر رگه آبدار دارای زمینهای پوششی با ضخامت کافی باشد، اطمینان بیشتر خواهد بود.
سرعت گردش آب در زمین
بعلت متغیر بودن سرعت گردش آب در زمین ، فقط ارقام تقریبی میتوان ذکر کرد. سرعت نفوذ در زمینهای رخنهدار در سنگ آهکها 40m و در دیگران 10km در 24 ساعت اندازهگیری شده است.
"دینر" (Diener) اطلاعات زیر را برای آبرفتهای منطقه وال دولوار ارائه داده است:
نزدیک تپه در حوالی منطقه دخول آبهای سطحی: بطور متوسط ، 0,04 متر در ساعت یا یک متر در 24 ساعت.
نزدیک رود: بطور متوسط 0,2 متر یا 5 متر در 24 ساعت.
در جریان پمپاژها ، سرعت زیاد میشود و بین 5 متر تا 20 متر در 24 ساعت تغییر میکند. در آبرفتهای ریزتر ، سرعت کمتر است. در فرانکفورت ، سرعتهایی در حدود 0,02 متر در ساعت یا 0,5 متر در 24 ساعت دیده شده است.